Berba i sušenje
Kakao koji koristimo za proizvodnju naše Milka čokolade od alpskog mlijeka potječe od plodova stabla kakaovca. Stabla kakaovca rastu u području ekvatorijalnog pojasa. Najvažnije regije uzgoja iz kojih dobavljamo kakao jesu Obala Bjelokosti i Gana te Indija, Indonezija, Brazil i Dominikanska Republika.

Gotovo 80 posto kakaa uzgajaju mali poljoprivrednici – njih oko pet do šest milijuna diljem svijeta. Uzgoj kakaovca zahtijeva mnogo pažnje i strpljenja jer je njegov plod vrlo osjetljivo voće. Plodovi kakaovca mogu se prvi put ubrati tek nakon pet godina uzgoja te biljke. Plod kakaovca bere se ručno. Plodovi se režu mačetom izravno na deblu ili na mjestima na kojima se grane račvaju. Uzgajivači sadržaj mahune kakaovca, sjeme i pulpu, sipaju na lišće banana. Zatim ih odozgo tucaju. Tako sjeme i pulpa počnu s vrenjem.
Taj se proces zove fermentacija. Zatim se plodovi kakaovca suše. Rašireni na golemim prostirkama, plodovi kakaovca suše se šest do deset dana na vrućemu tropskom suncu. Fermentacija i sušenje imaju velik utjecaj na kvalitetu kakaa pa su presudni i za okus.